photo 1f4541e4-c872-4d21-95e4-cde6ef8f863d.jpg
Sunday, 9 October 2011 | 19:42 | 0 cute people comment
Tips hadapi EXAM



oke , skrg aku nk bg tips nk hadapi exam . tips nih dituju khas pd budak2 yg nk exam termasuk lha aku .
x kira lha exam awam ke , exam biasa ke , yg psti ianya tetap exam .
haha . citt ! ape yg aku merepek nih ? *abaikan :)
tp yg penting nye buat sesiapa yg amik exam awam mcm UPSR , PMR , SPM , STPM lha .
tp taun nih punya UPSR exam dh lps dh . tggal PMR , SPM ngn STPM .
aku amik SPM  taun nih . huh ! nebes (nervous lha !)


1 . jangan terlampau nervous (panik)

korang jgn trlalu gabra sgt time nk dekat exam . nnti bila nk jwb soalan , habis semua maklumat yg kita bc terbang melayang . kan susah .

2 . byk uat latih tubi

korang kena lha byk2 kan uat latih tubi . ini aku rse satu jalan yg berkesan kalo nk permudahkan jwb soalan exam . especially subjek math dan add math .

3 . kaji soalan2 taun lepas

korang kena kaji soalan2 taun lps . sekurang2nya kita dpt mngagak ape yg akan keluar di peperiksaan nnti .

4 . buat study group

sbnarnya study group nih ada baik dan ade buruk dea . tp kita amik yg baik aje lha . jgn lha time study group tuh korang buat time bersembang pulak . kan dh bazir masa tuh . lg pulak study group nih membolehkan korang berkongsi pendapat dan idea utk belajar

5 . buat nota ringkas

korang kena buat nota ringkas sbb cara nih senang . lg pulak , ringan nk bawak mane2 . xde lha nk bwk buku setebal 5 inchi ke mana2 . hihi . bile free , kan boleh baca . tp , jgn sesekali guna kan cara nih utk menipu dlm exam . wow ! bahaya tuh ..

5 . jaga kesihatan

korang kena slalu jaga kesihatan . pstikan korang jaga permakanan korang . jgn lha makan yg terlampau brlebihan . nnti , bawak pnyakit pulak . nnti terpakse jwb exam dekat hospital . kn masalah tuh ..

6 . tidur yg cukup

pstikan korang tidur dgn cukup . sekurang2 nya 7, 8 jam . kalo korang x cukup tido , nnti korang tertidur pulak time exam then korang akn hilang tumpuan .

7 . bykkan berdoa dan solat

korang kena byk2 kan berdoa agar apa yang korang baca tuh masuk dlm otak dan mudah ingat .

so , buat korang yg nk exam tuh trmasuk aku , GOOD LUCK ! :)




◄ Older posts
Newer posts ►

webprincess;




Bonjour. Sara here. Full name? Just keep it secret. Just an ordinary person who was born in the world to live in wonderful life ♔ ...more?

you are not me!

friend friend friend friend friend friend friend friend



template by s.m!sery.
header by Sara resources: